Bestrating

De bestrating in en om uw erf bepalen voor het grootste deel de vormgeving en het aanzicht. Belangrijke bepalende aspecten voor de aanleg van bestrating zijn bijvoorbeeld de ondergrond; een kleihoudende grond vraagt zeker de aandacht met voorbereidingen. Deze grond gaat namelijk met weersveranderingen zoals onder andere vorst sneller opvriezen omdat klei bijna geen waterdoorlating heeft en de grond dan uitzet en omhoog komt. In zo een geval is het vooral bij bestrating waar massa overheen moet beter om een laag gebroken puin toe te passen met daarop een laagje zand dit om de fundatie laag sterker te maken.
De keuze maken over welke bestrating toegepast gaat worden is vaak een lastige zaak. Wij helpen u graag op weg naar een goede keuze. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met bestratingen. Een aantal punten om de keuze makkelijker te maken zijn:

kleur van uw woning of kantoor

Zorg altijd dat als de bestrating dicht bij uw woning of kantoor ligt dat het kleurverloop van de baksteen naar uw bestrating rustig blijft.

maatvoering van het materiaal

Het is beter om bijvoorbeeld voor een inrit een steen te kiezen die een beetje draagkracht heeft. Een dikformaat heeft meer draagkracht dan bijvoorbeeld een ijsselformaat of waalformaat.

het in verband leggen van bestrating

Er zijn diverse mogelijkheden betreft straatverbanden Zo heb je bijvoorbeeld:
  • het halfsteenverband
  • het elleboogverband
  • het keperverband (ook wel visgraat genoemd)
  • het blokverband
  • het wildverband
  • het zigzagverband
  • het diagonaalverband

Om weer het voorbeeld van een inrit te noemen is het verstandig om een stevig verband te kiezen om rijsporen van uw voertuig te beperken.
Een stevig verband is om een voorbeeld te noemen het elleboogverband ook hier komt het puntje maatvoering van het materiaal bij kijken. Een dikformaat is wel geschikt omdat deze langwerpig zijn maar een koppelstone van 15x15 cm daarin tegen weer niet.